Restauracje walczą o przetrwanie
Chociaż grudzień dopiero będzie się zaczynał to jednak wszelkiego typu restauracja, cukiernie oraz bary zachęcają wszystkich do skorzystania z ich oferty w związku ze świątecznym cateringiem. W większości nie tylko dostępny jest odbiór na miejscu, ale również dowóz do domu.
Dla zamkniętych lokali branży gastronomicznej sprzedawanie jedzenia na wynos jest jedynym sposobem na przetrwanie okresu lockdownu, który związany jest z panowaniem epidemii COVID-19. Jak długo potrwa sprzedaż w restauracjach na wynos? Tego na razie nie wiadomo, ponieważ są to decyzje niezwykle dynamiczne. Jak wspomóc swoją ulubioną restaurację?
Wiele firm obawia się, że rząd przed świętami wprowadzi nowe restrykcje, tak jak miejsce miało w listopadzie w dniu Wszystkich Świętych. W tej chwili firmy z branży gastronomicznej borykają się ze zmniejszoną ilością zamówień i w każdy możliwy sposób próbują namówić swoich klientów do współpracy - tak komentował teraźniejszą sytuację Dominik Łazarz, ekonomista z WSKiZ. W tym roku z pewnością dużą popularnością będzie zamawianie wigilijnych dań oraz słodkich wypieków na wigilijny stół. Nie tylko jest to sposób wygodny, który pomoże nam zaoszczędzić trochę czasu, ale również, dzięki któremu będziemy mogli podratować lokalne biznesy.