Podkarpacie na pierwszym miejscu na liście produktów tradycyjnych
Róża ucierana, gruszka w syropie miodowym, suszone plasterki jabłek czy amoniaczki - to smakołyki z Podkarpacia, ktore znalazły się na liście najlepszych produktów tradycyjnych według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
154 produkty z naszego regionu znalazły się na liście Ministerstwa. Oprócz wyżej wymienionych, wyróżniono również lasowiacką nalewkę żurawinową, krzeszowską orzechówkę, jasielską wiśniówkę, a także wiele rodzajów wędlin i mięs. Podkarpacie zajęło pierwsze miejsce w rankingu, na drugim znalazły się dwa województwa - pomorskie i śląskie, ze 136 wybranymi produktami.
Na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafić mogły produkty wytwarzane tradycyjną metodą co najmniej od 25 lat oraz stanowiące dorobek kulturowy. Produkty oceniane były wedlug następujących kategorii: produkty mleczne, mięsne, rybołóstwa, owoce, warzywa, wyroby cukiernicze i piekarnicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje i inne.