Jakie ciastka można wyprodukować przy użyciu maszyn do ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie to popularny typ ciasta wykorzystywany w kuchniach osób prywatnych, niewielkich cukierniach oraz tych o charakterze przemysłowym. Tym, co jest szczególnie charakterystyczne w przypadku ciasta francuskiego, jest jego struktura. Tworzą ją cieniutkie warstwy uzyskane dzięki odpowiedniemu rozwałkowywaniu ciasta z masłem. Czynność ta wymaga szczególnie dużej ilości czasu i umiejętności w tym zakresie, dlatego najwięcej osób decyduje się na zakup ciasta francuskiego w wygodnym opakowaniu foliowym. Produkt ten musiał jednak wcześniej powstać i bynajmniej nie był wykonywany ręcznie - służy temu maszyna do ciasta francuskiego.
Produkcja ciastek z wykorzystaniem maszyn do ciasta francuskiego
Maszyna do produkcji ciasta francuskiego może stanowić samoistnie wykorzystywane urządzenie stosowane jedynie do wałkowania i wykonywania ciasta francuskiego. Następnie można je pakować przy pomocy dedykowanych tej czynności urządzeń w foliowe opakowania umożliwiające wygodne i bezpieczne przechowywanie produktu. Nieco inną funkcję będą pełnić maszyny do ciasta francuskiego, czyli obsługujące ten rodzaj ciasta i wykonujące przy ich pomocy już gotowe słodkości. Z ciasta francuskiego można na przykład wykonać: ciastka posypane cukrem i cynamonem oraz nadziewane rożki, grzebienie czy też koperty. W ich środku mogą znajdować się owoce, mak, ser, krem i wiele innych produktów. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wyobraźnia i oczywiście możliwości posiadanej konkretnie maszyny.
Inne wyroby z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie ma to do siebie, że doskonale nadaje się także jako podstawa wyrobów słonych. Możemy z niego wykonać różnego rodzaju przekąski, które szybko znikną ze stołów podczas organizowanej imprezy. Niektóre maszyny do ciasta francuskiego mogą również umożliwić wykonanie określonych typów przekąsek słonych - oczywiście przed przystąpieniem do realizacji tego przedsięwzięcia, koniecznie należy zapoznać się z ograniczeniami posiadanego sprzętu. Maszyną obsługującą ciasto francuskie w ogóle jest na przykład urządzenie Duomax M400, które pozwala na rozszerzenie jego możliwości dzięki wymiennym głowicom oraz dodatkowym opcjom.