Młodzi cukiernicy z Podkarpacia rywalizowali o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Wczoraj (08.01.2019 r.) odbył się XVI Wojewódzki Turniej o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Szpetnara w Krośnie. Współorganizatorem turnieju była cukiernia Jagusia. W rywalizacji wzięło udział dziewięciu najlepszych uczniów klas zawodowych o specjalności cukiernik. Byli to uczniowie z Rzeszowa, Jasła, Dębicy, Krosna i Pilzna. Przed rozpoczęciem pieczenia ciast uczniowie musieli rozwiązać test. Następnie mieli pięć godzin na przygotowanie wymaganych w konkursie wypieków. Należały do nich: tort, dziewięć figurek marcepanowych, a także dziesięć ciasteczek bankietowych. W tym roku tematem przewodnim konkursu było hasło " Rzemiosło-nasza przyszłość" Wykonane słodkości musiały do niego nawiązywać.
Pierwsze miejsce i tym samym tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik otrzymała Ewa Stasiowska z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Krośnie. Drugie miejsce zostało przyznane Paulinie Dróżdż z ZS nr 4 w Dębicy. Uczennice te będą teraz reprezentować województwo podkarpackie w ogólnopolskim finale konkursu. Odbędzie się on w kwietniu we Wrocławiu.