Mięso z Irlandii jest zdrowe
Przebadana próbka mięsa, które trafiło na Podkarpacie z Irlandii nadaje się do spożycia. W przebadanym mięsie nie stwierdzono, by poziom dioksyn został przekroczony.
Pierwsza przebadana próbka mięsa w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach wykazała, że dopuszczalna norma poziomu dioksyn w mięsie nie została przekroczona. Do przebadania zostało jeszcze sześć próbek, według inspektorów są one bezpieczne dla zdrowia.
Mięso, które trafiło do nas z Irlandii, dostarczone było w dwóch partiach. Pierwsze 21 ton zostało przywiezione do naszego województwa 20 października, druga partia, czyli 22 tony, 3 listopada.
Obie partie mięsa miały być skażone niebezpiecznymi dla zdrowia dioksynami. Część mięsa została przerobiona w jednym zakładzie w powiecie dębickim na mieloną szynkę konserwową.