Już w tą niedzielę Festiwal Dzikiej Kuchni Podkarpackiego Stowarzyszenia Gastronomów
W niedzielę (26 września) na rzeszowskim rynku odbędzie się prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni. W samym centrum Rynku stanie ogromny kocioł, w którym renomowani kucharze będą gotować gulasz z dzika, który ma starczyć aż na 4 tysiące porcji, dzięki czemu każdy zainteresowany będzie mógł go spróbować. Na Rynku odbędą się również warsztaty kulinarne, jak również będzie organizowane pieczenie gigantycznego chleba.
W sercu Rzeszowa na Rynku smakoszy czeka wyjątkowa impreza, która będzie skupiać się głównie na potrawach z dziczyzny. Festiwal Dzikiej Kuchni Podkarpackiego Stowarzyszenia Gastronomów odbywa się w ramach Dnia Serca, który organizuje Estrada Rzeszowska oraz CM Medyk. Start gotowania rozpocznie się o godzinie 12:00, natomiast sama impreza będzie miała swój początek o godzinie 14:30.
Organizatorzy imprezy zachęcają wszystkich zainteresowanych do skosztowania potrawki z dzika, ponieważ jest to jedno z najpopularniejszych odmian dziczyzny i jest ono bardzo aromatyczne. Mięso dzika jest delikatne, a zarazem ma zwarte włókna, co sprawia, że jest twardsze od mięsa trzody chlewnej.
Na jakie atrakcje mogą liczyć uczestnicy wydarzenia? Przede wszystkim na skosztowanie gulaszu z dzika z regionalnych lasów gotowanego przez znakomitych podkarpackich kucharzy, świeżo pieczonego chleba z rzeszowskiej piekarni R.Rak, a także będzie można uczestniczyć w warsztatach pieczenia piernikowych serc pod nadzorem cukierników z cukierni Orłowski i Rak. Na wszystkich zainteresowanych czeka jeszcze znacznie więcej atrakcji!